Frokostleveringskonceptet Dabba, der siden opstarten i 2021 har været en aarhusiansk succeshistorie, udvider fra april deres frokostordning til hovedstadsområdet.
Den succesfulde frokostordning har som vision at gøre op med det, som de kalder kedelige buffeter. De vil gerne tænke kvalitet og klimabevidsthed på en helt ny måde. Det forklarer direktør Jesper Kristensen og uddyber.
– Vores frokostordning er blevet taget rigtig godt imod i Aarhus, hvor vi i dag leverer til over 150 virksomheder og har fået rigtig god feedback. Så det er på baggrund af den succes, at vi nu udvider til København, siger han.
Dabba er en del af Food Family Group, der driver en række populære restauranter og vinbarer i Aarhus og Ebeltoft.
Personligt frokostkoncept fremfor fantasiforladt buffet
Dabba betyder madkasse på hindi. Konceptet er inspireret af asiatiske tiffin-boxe, som er en populær frokostløsning i mange sydøstasiatiske lande.
Frokostordningen Dabba går i al sin enkelhed ud på, at medarbejderne i de tilmeldte virksomheder hver dag får leveret en personlig tin-madkasse. Den kan indeholde op til tre mindre madbeholdere.
– Dabba gør op med fantasiforladte buffeter og ‘one size fits all’-tankegangen. I stedet for kvantitet og madspild vil vi fremme kvalitet og madglæde, siger Jesper Kristensen.
Maden vælges individuelt via en app, og Dabba tilbyder minimum 9 forskellige madkasser hver dag: Lige fra “Den klassiske” med europæiske retter og “Den varierende” med mad fra hele verden, til “Den vegetariske” og “Den veganske” med populære, kødfrie alternativer.
Mål på 1.200 kuverter om dagen
Dabba er allerede rykket ind i deres nye københavnske lokaler, hvor forberedelserne er i fuld gang op til den officielle opstart 2. april. Det er målet, at det hurtigt skal blive til mange daglige ture på elcyklerne med frokostleveringer til virksomheder i både indre København og områder af Storkøbenhavn.
– I første omgang skal vi bare etablere os, men vi har et godt afsæt. Vi har allerede positive snakke med flere af vores Aarhus-kunder, der har kontorer i København. Og så er jeg også sikker på, at I takt med at flere og flere firmaer og ansatte prøver vores madkasser, vil det gode budskab sprede sig i deres omgangskreds og videre til andre virksomheder. Det er i hvert fald vores erfaring fra Aarhus, siger Jesper Kristensen.
Det konkrete mål for frokostfirmaet er at nå 1.200 kuverter om dagen i løbet af de første 12 måneder i København.
– Og så må vi sætte nye ambitioner derefter. Men jeg er meget optimistisk, og jeg tror på, at klimavenlighed, kvalitet og fleksibilitet er fremtiden i frokostbranchen, siger han.
Frokostkonceptet omfavner flexitar-bølgen
Opgøret med de klassiske frokostbuffeter taler ind i en tendens, hvor flere og flere danskere ønsker at skrue ned for deres kødforbrug. Dog uden nødvendigvis at sige helt farvel. Ifølge Coop Analyse beskrev hver femte dansker sig i 2023 som enten flexitar, pescetar, vegetar eller veganer.
Dabba vil gerne hjælpe dem, der ønsker at spise mindre kød. Både ved at lade kunderne selv vælge hvor ofte de vil have vegetarisk eller vegansk mad. Men også ved at sørge for at det kødfrie valg ikke ender som et kedeligt kompromis.
– Vegetarisk mad skal ikke være smagsfattige versioner af kollegaernes kødretter. Vores vegetariske mad er ikke en eftertanke men gennemtænkt. Det er helt op til medarbejderne, om de vil have den vegetariske eller veganske madkasse hver dag, et par gange om ugen – eller slet ikke. Det vælger de selv fra dag til dag, siger Jesper Kristensen.
Hos mange er ønsket om at spise mindre kød båret af klimahensyn og fravalg af de mere CO2-belastende fødevarer. Og netop klimabevidstheden er en af grundstenene med frokostordning-konceptet.
Gør op med mad- og ressourcespild
Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen ryger over 800.000 ton mad hvert år i skraldespanden i Danmark. Og netop det kæmpe spil, ønsker Jesper Kristensen og Dabba at gøre op med.
– Vores portionsanretninger reducerer madspild med helt op til 30 procent sammenlignet med traditionelle buffetordninger. Og så afhenter vi vores tin-bokse hver dag, så de kan genbruges igen og igen. På den måde undgår vi engangsemballage, siger direktøren.
Den fleksible app-løsning gør det nemt for medarbejderne at afmelde frokost de dage, de ikke er til stede på kontoret. Noget, der er højaktuelt på et arbejdsmarked, hvor over halvdelen af danskere i arbejde har minimum én hjemmearbejdsdag om ugen. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
De madrester, der alligevel måtte være, kan medarbejderne efterlade i tin-boksene, hvorefter Dabba sender resterne til genanvendelse. På den måde ender madaffaldet som biogas – og ikke i skraldespanden.
Der er også tænkt klimabevidsthed ind i leveringerne. Frokosten bliver som udgangspunkt leveret på elcykler, men hvis antallet af kuverter er for højt, bliver maden sendt afsted i en elbil. Det kan også være, hvis distancen er for lang til en cykeltur.
Læs mere om Dabba og deres frokostkoncept her.